Doorschrijven. Daar had ik het in mijn vorige bericht (5) over. En nu is het project boek voorlopig uitgesteld.

Ik heb in een document ‘Werken aan een boek’ ruim 35 A4tjes volgetikt. Een soort schaduwoeuvre of ‘oefenoeuvre’ – een term van Renate Dorrestein. Dit document dient nu als analysemateriaal over het project ‘boek’. Wat eruit blijkt, is onder meer dat we veel ideeën hebben gehad. Het ene idee buitelde over het andere. Misschien zijn we de ideeënfase niet uit kunnen komen.

Misschien hebben we de tijd die het schrijven van een boek kost te lichtvaardig ingeschat. Oké, we zijn een jaar geleden begonnen, maar we hebben in het hele traject ook nog onderzocht of het boek niet beter een toneelstuk, een aantal video’s of een tijdschrift zou moeten zijn. Om uiteindelijk toch weer op het punt te komen: het moet een boek worden.

Misschien had ik eerder moeten beginnen met het houden van interviews. Dan had ik meer tijd gehad om alle stof te laten bezinken.

Misschien zitten we nog te veel in het proces van verandering. Er gaat na het 10-jarig bestaan namelijk nogal wat veranderen. De directeur én een van de trainers gaan met pensioen. Wie gaat hen opvolgen?  Misschien was dat allemaal een beetje te veel, naast het werken aan een boek. Om vooruit te moeten kijken, terwijl je aan het afscheid nemen bent. En kunnen we nog te weinig reflecteren op het werk van de afgelopen jaren.

Wie weet, kunnen we dat volgend jaar wel. En heb ik dan baat bij het project ‘boek’ dat ik in het document ‘Werken aan een boek’ heb vastgelegd.