Gemiddeld lees ik 30 boeken per jaar. Dit jaar ben ik alvast goed begonnen. Waarbij Karl Ove Knausgård me aan het denken zet over de rol van muziek tijdens schrijven.

Verschillende keren zag ik afgelopen week berichten over de Noorse schrijver, die een tournee door Nederland en België maakte.

Knausgård is vooral bekend van zijn zesdelige, autobiografische roman Mijn Strijd. Zijn boeken gaan over vader- en schrijverschap. Hij schrijft rauw en eerlijk, waarbij hij het schaamrood op de kaken bijna voelbaar maakt.

Hij sprak tijdens een interview met Eric Corton over de rol van muziek tijdens schrijven. Hij zegt daarover:

“Al ben ik schrijver, de betekenis van woorden interesseert me niet. Ook niet in mijn eigen tekst. Het gaat om de sfeer die ze oproepen.”

Dat deed me denken aan wat hij in ‘Liefde’ (deel 2) schrijft:

“Literatuur bestaat niet alleen uit woorden, literatuur is wat de woorden bij de lezer opwekken.”

Zulke zinnen inspireren mij zeer. Die houd ik voor ogen tijdens mijn copywriting. (Want waar literatuur staat, kun je net zo goed copywriting invullen.)

Ik moet meer boeken lezen.

Schrijfoefening

Het citaat van Knausgård levert me behalve inspiratie nog iets op.

Sinds kort geef ik mijn klanten schrijfoefeningen. Ze gaan met een instructie voor freewriting aan de gang, voor bijvoorbeeld hun Over Pagina. Daarin maken ze 4 open zinnen af. En vaak nog een 5e. De korte tekstjes sturen ze ongecensureerd naar mij. Ik herschrijf en verwerk deze tot een copywriting tekst, waarin ik ook zoekwoorden verweef.

Ik ben vooral gaan letten op de sfeer in de versies die ik deze week onder ogen kreeg. Welk gevoel roept de tekst bij me op?

Er was een versie die me ontroerde. Er was er een die me verraste door een nieuw inzicht.

Bij het herschrijven probeer ik die sfeer mee te nemen. Kan ik die eruit fileren? Want dat zouden wel eens de woorden kunnen zijn die bij de lezer een gemoedsverandering teweeg kunnen brengen.

Muziek tijdens schrijven

Draai jij muziek tijdens schrijven?

Waar let jij vooral op als je teksten schrijft?

Zoek je naar iets wat precies vertelt wat je bedoelt?

Of wat juist uitdrukt wat je voelt?

En of dat iets teweeg kan brengen in de ander.

Denk deze week eens aan de les van Knausgård.

Uiteindelijk gaat het niet om de betekenis van de woorden. Het gaat om de intentie erachter. En de sfeer die om hen heen hangt.