Dat meditatief schrijven voor jezelf… Heb je weleens iets uit zo’n Write gepubliceerd? Die vraag kreeg ik al een paar keer. Ik stelde hem mezelf in het begin ook vaak. Ofwel: Gaat dit geschrijf voor mezelf nog ergens toe leiden?

Wat ik nu weet na meer dan 100 Writes (het resultaat van een meditatieve schrijfsessie) is dit:
– Een Write is een Write, niet goed, niet fout. Het IS.
– Soms vormen de 1e zinnen opeens een tekst die blijkbaar al ‘af’ in mijn hoofd zat. Zo schrijf ik veel sneller een blogartikel.
– Er zijn Writes waarvan delen in een Linkedin-update terechtkomen.
– Soms eindigt een Write in een krachtig statement.
– Een enkele keer riekt het naar poëzie.
– Soms valt me een idee of een nieuwe invalshoek voor een verhaal of een interview in. Zelfs voor rubrieken die ik al jaren voor vaste klanten schrijf.

Al met al schrijf je ineens heel andere dingen.

Maar er is meer…

Voor wie verder durft te kijken, voorbij de volgeschreven pagina’s.

Kijk, het lijkt niet vanzelfsprekend om voor jezelf te schrijven. Ik kan me herinneren dat ik een oefening free writing deed tijdens een Tekstnet workshop Creatief Denken van Mark Vandael. Tien minuten schrijven wat er in je opkomt. Mark zei:

“Je kunt free writing gebruiken om je hoofd leeg te maken en om focus aan te brengen over een onderwerp.”

Ik verwonderde me erover dat meer dan de helft van de tekstschrijvers de term niet kende en het ook nog nooit had gedaan. Voor mij was het zoiets vanzelfsprekends. Alleen, dat is het niet, besef ik sinds mijn onderzoek naar free writing methoden.

‘Dit ga ik thuis ook doen’

‘Schrijf voor jezelf’ wordt zo vaak als advies gegeven, maar net zo vaak in de wind geslagen. Want het moet wel tekst opleveren. Als we het gevoel hebben dat iets niet nuttig is (= tekst oplevert) of we zien er het nut half van in, dan zijn we tijdens zo’n workshop nog wel geneigd om te denken: dit ga ik thuis ook doen. Maar thuis vergeten we het en komt het er niet van.

Waarom zou je voor jezelf schrijven?

Linda Trichter Metcalf zegt het heel mooi in haar boek Writing the Mind Alive; The Proprioceptive Method for Finding Your Authentic Voice:

You’ll learn to bring more of yourself into your work. Your writing will become more textured and fresh.

But beyond its effect on written expression, Proprioceptive Writing has profound effects on emotional life. (…) you discover your life stories.

Most immediately our students report a sense of calm and an increase in energy level.

Omdat ik geloof in de kracht van haar methode en er zelf veel baat bij heb, ben ik ermee verder gegaan. De laatste maanden heb ik niet alleen, maar ook samen met anderen geschreven. En erover gepraat.

Wat anderen erover zeggen:

“Wat ik bijzonder vind, is te merken dat ik me direct bewust was van de negatieve spiraal, waar ik bijna altijd in terecht kom, als ik alleen zit te schrijven. En ik wist: Daar wil ik niet heen.”

“Dit kan heel veel doelen dienen: oefenen in waarnemen, dingen loslaten, bronnen aanboren, je intuïtie meer de kans geven.”

“Dit lijkt op mediteren. Het is nog ontspannender dan meditatie. Het heeft op mij een stabiliserend effect.”

Omdat de 1e reacties zo enthousiast zijn, ben ik ermee weer verder gegaan.

Misschien spreekt het jou ook aan? Eerst even sparren of het iets voor je is? Bel me op 06 288 11 950 of mail me via karien@visserstekst.nl