Over ‘schrijftherapeut’ Karien Vissers

Schrijftherapeut Karien. Ofwel schrijfleraar. Ik geloof erg in de kracht van schrijven, omdat je zo bij je eigen innerlijke kracht kunt komen.

Zelf schrijf ik regelmatig, 3 tot 4 keer per week. Het helpt om even pas op de plaats te maken. Het biedt structuur. Je luistert even naar je eigen gedachten. Het kalmeert je geest.

Ik verdiep me sinds 2015 in free writing en andere schrijfmethoden. Dit is wat ik tot nu toe weet:

  • Schrijven is helend.
  • Al schrijvend leer je jezelf beter kennen.
  • Zelfkennis leidt tot een beter leven (aldus Irvin Yalom). 
  • Het maakt je mentaal weerbaar en veerkrachtig. 

Schrijfverlangen

De zin die het vaakst terugkomt in mijn notitieblokken is deze: Ik wil meer schrijven. Dat verlangen deel ik met heel veel mensen.

Over ‘schrijftherapeut’ Karien Vissers

 

Ik heb mezelf jarenlang getraind in dagboekschrijven, free writing, meditatief en reflecterend schrijven. Dankzij mijn jarenlange schrijven noem ik mezelf schrijfleraar. Ik heb meer ontdekt over mijn innerlijk leven dan ik anders ooit had gedaan. En ik heb geleerd hoe je je eigen leven vorm kunt geven.

Eén ding weet ik uit eigen ervaring: je kunt je eigen schrijftherapeut worden. Overigens blijft dit een levenslang onderzoek, leer- en groeiproces.

 

Dagboekschrijver

Schrijven speelt een grote rol in mijn leven. Vooral als tool voor zelfreflectie en persoonlijke groei.

Ik schrijf al sinds ik een potlood vast kan houden. Schreef tientallen dagboeken. Notitieblokken vol Ochtendpagina’s. A4-tjes met Writes volgens de methode Proprioceptive Writing (meditatief schrijven, noem ik het).

En ik ontdek nog steeds nieuwe schrijfmethoden.

Schrijven als vak

Van schrijven je vak maken… Ik nam eerst een ‘omweg’. Werkte als verpleegkundige in de thuiszorg.

Het schrijven bleef trekken. Ik ging Nederlands studeren. En koos in 1999 voor het beroep van tekstschrijver.

Zoektocht

In 2020 kreeg ik aanhoudende pijn. Het medische circuit bood geen blijvende oplossing. Ik ben blijven zoeken naar een andere aanpak en vond die via dr. John Sarno.

Via hem kwam ik uit bij: Nicole Sachs, The Cure for Chronic Pain. Zij ontwikkelde de schrijfmethode van Sarno verder tot Journal Speak. 

Karien kan zich volgens mij heel goed inleven in mensen. En ze luisterde heel goed naar wat ik wilde.

Kunstzinnig therapeut, werkte met Karien aan nieuwe webteksten

Karien is oprecht geïnteresseerd en ze stelt goede vragen. Daardoor word ik uitgenodigd om duidelijk uit te leggen wat ik nou precies bedoel. Dat helpt!

Hetty Oostijen Teamcoach Werkte met Karien aan nieuwe webteksten.

Mijn verhaal

Ik dacht dat ik iets wist over chronische pijn.

Mijn moeder had vijftien jaar pijn. Ik schrijf al ruim 20 jaar voor de patiëntenvereniging CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom).

Tot ik zelf pijn kreeg, die steeds erger werd.

Ik ga met tegenzin het medische circuit in:
– huisarts
– fysiotherapie voor tendinitis
– Röntgenfoto
– orthopeed
De orthopeed zegt: “De huisarts heeft het over pseudo-spondylolisthesis (verschoven ruggenwervel). Laat dat pseudo maar weg. De vraag is bij welke wervel.”
“En dan?” vraag ik.
“Dat wordt een operatie van vier uur”, zegt hij.

Spondylolisthesis

De MRI bevestigt dat ik spondylolisthesis heb. De ‘behandeling’ die ik hiervoor heb gehad zijn 2 zenuwblokkades, een met corticosteroïden, een met stroomstootjes. Intussen blijf ik zoeken en googelen, omdat ik al snel ontdek: als ik me gestrest voel, vliegt de pijn omhoog. Blijf ik rustig, dan zakt de pijn.

Ik ben af en toe wanhopig, omdat ik de deur niet uit kan, alles moet afzeggen en maar twee uur achter elkaar kan werken, omdat ik dan dan weer moet gaan liggen. Gelukkig lees ik ook al vrij snel over dr. John Sarno, een Amerikaanse revalidatiearts, en zijn advies over expressive writing. Maar jee, ik schrijf al mijn hele leven, met allerlei methoden. Hoe kan mij dat dan gaan helpen? 

Stichting Emovere

Dan kom ik terecht op de website depijnvoorbij.nl van Stichting Emovere. Deze stichting zet zich in om mensen meer te leren over de mind-body relatie bij aanhoudende (pijn)klachten en enorm veel uitleg geeft. Op de website staan ook verhalen van mensen die vertellen over hun ervaringen. Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik mensen hoor die zélf weten wat pijn is. 

En opnieuw kom ik de naam van dr. John Sarno tegen. Het wordt tijd om zijn boeken te gaan lezen. Ik merk meteen dat er iets in me verandert. 

Wat er verandert, is dat Sarno zegt: “Er is niets met je aan de hand. Onderzoek wat er speelt in je leven en waar je door geraakt wordt.” Het is zo’n andere visie dan puur medisch en daarom ook zo’n hoopvolle boodschap.

Mind-body connectie

Sarno, die in 2017 stierf, is ook na zijn dood voor heel veel mensen nog steeds degene die hen op weg helpt naar een nieuwe visie over (pijn)klachten die niet overgaan: de mind-body connectie.

Wie eenmaal John Sarno heeft gevonden, komt verder, omdat er vooral in Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië heel veel artsen en therapeuten met het verspreiden van zijn kennis doorgaan.

Ik besluit dat ik niet terug ga naar de orthopeed. Deze Sarno-weg past beter bij mij. Een weg van pijneducatie, breintraining, meditatie en expressive writing. 

UPDATE DECEMBER 2022

Sinds 11 december 2022 kun je mijn verhaal lezen op de website van Stichting Emovere. 

Over ‘schrijftherapeut’ Karien

Het is een lang proces geweest. Een proces, dat door blijft gaan. Ik voel me zowel leerling als leraar.
Of ‘schrijftherapeut’.

Wat ik tot nu toe gedaan heb:

– pilot workshop 2017
– workshop voor tekstschrijvers, 2017
– online cursus: Haal K.R.A.C.H.T. uit je tekst, voor tekstschrijvers, 2017
– 3 edities Experience Day, voor tekstschrijvers, 2018
– workshop Meditatief schrijven bij Tekstnet, beroepsvereniging voor tekstschrijvers, 2018
– 1-op-1 traject Meditatief schrijven, 2018
– 1 workshop Meditatief schrijven, voor zorgprofessionals, 2019
–  intervisie met meditatief schrijven als tool, voor tekstschrijvers, 2019
– 4e editie Experience Day, 2019
– ontwikkeling nieuwe online cursus, 2020
– 1-op-1 sessie, 2021
– Schrijf-Momentum, 2021

In 2021 ben ik vanwege aanhoudende pijnklachten gestopt met het geven van schrijftrainingen Mogelijk start ik deze in de toekomst weer op.

Ik leg mij nog steeds toe op reflectief schrijven en expressive writing, onder meer met de methode Journal Speak van Nicole Sachs.

 

Na 25 minuten schrijven voel ik me vaak rustiger dan daarvoor. Mijn hoofd is lekker ‘opgeruimd’.

Petra de Jong

tekstschrijver, De Woordsmederij

Heb gewerkt/werk voor:

Koninklijke Boom Uitgevers

RIVM

Q Care

At Monday/Studdy

Patiëntenvereniging CRPS

UA, vakblad voor apothekersassistenten

BSL

L’Oréal

KWF 

Rode Kruis

Bap Medical

Vitadent

 

 

Karien Vissers