“Het gaat zo snel voorbij
dat je niet meer weet
waar je staat”

Guus Meeuwis
Waar sta jij, aan het einde van het jaar 2015? Hoe kijk je terug? Heb je de nieuwe start gemaakt, die je van plan was te maken? Heb je een verhaal over jezelf dat je de wereld in durft te sturen? Laten we samen even reflecteren en nieuwe plannen maken.

Reflecterend op het jaar 2015…

Zie ik de ondernemers voor me, die me hun verhaal vertelden. Waarom ze niet meer willen doen wat ze al te lang hebben gedaan. Waarom ze hun eigen onderneming beginnen. Waarom ze blijven werken, omdat ze het nog steeds de moeite waard vinden.

Hoor ik het verlangen dat in hun woorden doorklinkt.

Ruik ik het angstzweet, maar ook de geur van vernieuwing.

Proef ik de pure smaak van het authentieke, het ambachtelijke, het schone.

Voel ik de drang, de urgentie, de wilskracht.

Antwoord

Ik denk terug aan het begin van het jaar. Januari. Ik was net terug van een reis van 2 maanden door Australië en Nieuw-Zeeland. De vraag die met me meereisde, was: wat wil ik? En ik wist, nee, ik vertrouwde erop, dat er een antwoord op die vraag zou komen. Het enige dat ik nodig had, was geduld.

Dus ik wachtte. Met ongeduld. Met geduld. Ze wisselden elkaar af.

Het antwoord liet lang op zich wachten.

Maar het kwam.

Vorm vinden

En zo is 2015 het jaar geworden waarin ik het antwoord vorm heb gegeven. Het heeft het uiterlijk van een nieuw bedrijf, waarin ik mensen wil helpen om hun antwoord te vinden op de vraag: wat wil ik? En om daaraan woorden te helpen geven, die vanuit henzelf komen en die ik in een vorm giet, in stijl verpak en verlevendig. Innerlijk is het werk in lijn met hoe ik in het leven wil staan.

Mijn levenslessen van 2015:

1 Op pad gaan zonder te weten waarheen.

Je komt soms voor momenten in je leven te staan dat je besluiteloos bent. Je voelt je verloren. Hebt geen idee hoe het verder moet.

Hoe kom ik dit te boven? vroeg ik me af in mijn 1e blogartikel van 2015: Hoe krachtige offline besluiten je online business voortstuwen.

Neigingen:
Je overgeven aan gepeins en gepieker.
Je geeft het op.
Je voelt je slachtoffer.

Remedies:
Je neemt ontslag.
Je stopt met ondernemen.
Je vertrekt en gaat reizen.

Een grote reis.
(zelfhulp)boeken.
Zelfstudie.

Reflecteren.

In lijn komen met je innerlijke richtsnoer.
Vragen wat mensen van je nieuwe diensten vinden.
Een pilot starten.

Het is een goed besluit om je een tijdje mee te laten drijven op de stroom en je niet langer te verzetten. Rust kan weldadig zijn. Begin dan weer te luisteren en om je heen te kijken. Noteer wat je opvalt, zeker als dit vaker dan één keer langskomt. Hierin kan een sleutel zitten, die je helpt om een nieuwe stap te gaan zetten.

2 Durf leerling te zijn.

Er komt zoveel op je af en je voelt je vaak zo overweldigd, maar toch aanvaard je geen hulp.

Neigingen:
De uitgestoken hand weg slaan.
Ik zoek het zelf wel uit. Jij snapt er toch niets van.

Remedies:
Blogs lezen.
Een leraar zoeken. Dat kan een (life of business) coach zijn, een yogadocent, een therapeut, een spiritueel leraar. Als het maar iemand is die je vertrouwt. Een goede leraar helpt je om zelf je pad te vinden.

Leerling durven zijn, het klinkt simpel, maar dat is het niet. De valkuil is dat je denkt dat je al genoeg hebt gezien, gehoord en meegemaakt, dus dat je het al weet. Leerling durven zijn betekent dat je bereid bent om te reflecteren. Dat je je open stelt voor nieuwe oplossingen, uitdagingen, leiding.

3 Toon je beste eigenschappen.

Soms willen we zo graag voldoen aan alle eisen die het aardse leven aan ons stelt, dat we niet meer in contact zijn met onszelf. De eerste signalen dat er iets uit de pas loopt, komen van ons lichaam.

Het afgelopen jaar heb ik veel verhalen van mensen gehoord, die vertelden hoe ze vastliepen. Het moment waarop ze ten volle realiseerden dat het zo niet verder kon, was doordat er iets in hun lijf niet meer goed functioneerde. Ze beschrijven verschijnselen als koude, niet meer kunnen zien, rillingen. “Ik moest de auto aan de kant van de weg zetten.”

Neigingen
Lichamelijk signalen negeren.

Remedies
Weer in contact komen met je lichaam.
Meer te weten komen over intuïtie.

Mijn wensen voor jou in 2016

Ik hoop dat het nieuwe jaar veel voor je in petto heeft.

Waar ik dankbaar voor ben, is dat het in 2015 gelukt is de draad weer op te pakken na een jaar dat in tweeën gesplitst was. Ik besloot door te gaan.

Ik heb een nieuwe start gemaakt. Mijn bedrijf anders ingericht. Een nieuwe aanpak ontwikkeld om mensen te begeleiden bij het verbeteren van hun website. En ontzettend veel geleerd. Ook veel dingen gedaan die ik nieuw voor me waren (presenteren). Experimenteren was een sleutelwoord.

Je kunt altijd jezelf opnieuw uitvinden. De held in je eigen verhaal worden.

Je kunt altijd op pad gaan, elke dag opnieuw.

Je kunt stoppen met hollen en gaan zitten om je leven te overdenken. Om te reflecteren.

Ik wens je voor 2016:

Dat je rustig kunt doorwandelen in het besef te weten waar je naar op weg bent.

Dat je leerling en leraar mag zijn.

Dat je je beste eigenschappen ten toon mag spreiden.

 

PS Dit is mijn laatste blogartikel (nummer 25) van dit jaar.