Meer dan 3 keer kwam het langs de afgelopen weken. Waarschuwingssignalen, weet ik inmiddels. Bovendien had ik er zelf ook last van. Ik probeerde mezelf aan te sporen weer een blog te schrijven *. Maar het lukte me niet.

Waar lag dat aan?

Van anderen hoorde ik:

“Ik moet doorwerken aan de verbouwing, maar op de een of andere manier gaat het niet.”

“Na de zomervakantie kwam ik niet meer op gang.”

Woorden van die strekking.

De druk van het werk voelen. Jezelf onder druk zetten. En ervaren dat het gewoon niet gaat.

Toch, als je erover nadenkt, is het heel logisch…

Waarschuwingssignalen: te druk voor de spiegel

Het lijkt wel alsof we de hele tijd ‘aan’ staan. We gaan continu door. Er zijn constant prikkels. Seintjes van onze mobiele telefoons. Berichten vanuit onze overvolle mailbox.

En zo gaat het door, dag in, dag uit. Poppen er dan ook nog verkoudheden, langs elkaar heen praten met je partner, geldissues op, dan neemt de stress nog meer toe. Of komen die problemen juist langs als waarschuwingssignalen?

Je bent hard op weg om iets wat in je natuur zit te negeren. Terwijl die het ons zo duidelijk laat zien. Eb en vloed. De wassende maan.

Je vergeet in de drukte de overgangen. Van werk naar ontspanning (en dan niet door nog vlak voor het slapen op je telefoon of tablet te kijken, iets waar ik me ook schuldig aan maak).

Sommige mensen maken het wel heel bont.

“Ik heb het vaak te druk om in de spiegel te kijken”, las ik laatst in een interview met een drukbezette moeder, ondernemer en wat ze nog meer allemaal was en deed.

Vloeiende overgangen

Waar we het natuurlijke gevoel kwijt zijn geraakt, is moeilijk te zeggen. Eigenlijk doet het er ook niet toe. Belangrijker is om weer te leren hoe we vloeiende overgangen kunnen maken. Een van die manieren kan tai chi zijn.

“Yin, yang, yin, yang”, zegt mijn Chinese tai chi lerares. “Kijk één keer naar mij. Zie je het verschil?”

We kijken haar allemaal wazig aan. We proberen het met ons hoofd te begrijpen, terwijl ons lijf het moet snappen. We zullen nog jaren oefening nodig hebben…

Voor haar is het zo vanzelfsprekend. De overgang van kracht verzamelen naar zachtheid.

Ze laat zien hoe je tai chi kunt gebruiken om jezelf te verdedigen. Met iemand uit de groep doet ze of ze vecht. En brengt hem zonder moeite uit balans.

“Stuur de chi,” zegt ze. “Dat is alles.”

Op de rem

Aan dit alles dacht ik deze week, terwijl ik een van mijn Writes schreef. Een Write is het resultaat van een meditatieve schrijfsessie.)

Misschien is dat ook een yin-moment. Je even in jezelf keren. Om zo de overgang naar ‘buiten’ gemakkelijker maken.

Omdat er soms momenten zijn, dat je vooruit wilt. En dat het gewoon niet gaat. Ook al probeer je jezelf te forceren. Dan is het echt beter om er even de rem op te gooien.

Het moment waarop je merkt, dat je weer nieuwe energie en zin krijgt, komt vanzelf terug. Vertrouw daarop, al is het moeilijk.

Dan zit je weer in de flow. En dan kun je weer volop doorgaan waar je gebleven was.

================================================
PS 1 Dit schreef ik in een Linkedin-post:

* Het blog hijgt al de hele week in mijn nek. Er moet er weer een uit, dat weet ik. De laatste jaren zoveel geleerd over bloggen, ook over de frequentie dat het ‘moet’. En toch heb ik het gevoel, dat het ook anders kan. Meer vanuit mezelf.

Tot me een aantal keren opvalt, dat mensen zich bij me beklagen. Over de drukte die ze ervaren. Over de druk die ze zichzelf opleggen. Hier zit stof voor een blog in, denk ik. Ik luister naar een verhaal van een moeder over haar dochter (36) met een burnout. Mijn eigen dochter vertelt, dat haar collega (27) thuis zit met een burnout.

Vanochtend schreef ik de 1e versie. Maar ik ga mezelf niet onder druk zetten. Laat dat blog nog maar even lekker rijpen.

———————————————————————————————————
PS 2 Graag maak ik je attent op de online cursus Haal KRACHT uit je tekst.

Je leert in de training een meditatieve schrijfmethode, die een betere schrijver van je maakt, je gezondheid kan verbeteren en je balans helpt bewaren.

Eerst even sparren of het iets voor je is?
Bel me: 06 288 11 950.

Of stuur me een mailtje op karien@visserstekst.nl

————————————————————————————————————
Misschien vind je dit ook interessant:

Waarom je dagelijkse gedachtenstroom onderbreken goed voor je is

De zoektocht van de schrijver en zijn koesterende ziel

Hoe losse notities je leven kunnen veranderen