Minder bekend is Proprioceptive Writing van Linda Trichter. Het resultaat van een meditatieve schrijfsessie noemt ze een Write. Haar boek heet ‘Writing the Mind Alive; The proprioceptive method for finding your authentic voice’.
In dit blog zet ik de verschillen op een rij. Deze laten ook mooi zien dat beide methoden je bijzondere effecten kunnen brengen.
1 Het doel
Het schrijven van Morning Pages is een expressieve schrijfmethode, gericht op creativiteit (en het deblokkeren ervan).
Het schrijven van Writes is een schrijfmethode die zowel expressief als reflectief is. Deze methode richt zich op het verwerven van zelfkennis.
Het doel van Writes is om meer zelfvertrouwen te krijgen op alle levensgebieden. Je leert hoe je denkt en voelt, en hoe je deze informatie kunt gebruiken om je leven te leiden op de meest harmonieuze manier.
2 Tempo
Morning Pages schrijf je zo snel mogelijk. Je houdt je pen steeds op het papier.
Voor Writes heb je eerst kalmte nodig. De muziek helpt daarbij. En hoe vaker je Writes schrijft, hoe meer je zult bemerken dat je sneller rustig wordt. Of dat je al schrijvend ontspant.
3 Vragen stellen
Bij Morning Pages schrijf je en kun je jezelf vragen stellen. Bij Writes stel je een reflectieve vraag tijdens het schrijven én vier reflectieve vragen na de sessie. Deze vragen zijn door Linda ontwikkeld en keren steeds terug.
4 Teruglezen
Morning Pages herlees je niet. Of als je ermee begint pas na acht weken. Je leest ze ook niet hardop, in tegenstelling tot Writes. Vanaf je eerste Write bestaat elke sessie uit schrijven, vragen beantwoorden én voorlezen.
5 Oefenen
Morning Pages stimuleren je creativiteit, omdat je jezelf uitdaagt. Alleen al door elke dag te schrijven. Je rekt je schrijfspieren en traint ze dagelijks.
Writes stimuleren je empathie. De manier waarop je naar mensen kijkt. Je neemt je overtuigingen onder de loep en onderzoekt of je ze ook vanuit een andere invalshoek kunt bekijken. Of je ze ook kunt bekijken door de ogen van een ander.
6 Diepgang
Bij Morning Pages is er soms een omslagpunt, halverwege. Dan kan het lijken of je ‘dieper’ komt.
Bij Writes kun je soms meteen de ‘diepte’ ingaan, als je je mee laat nemen door de muziek. Of door de korte stilte, je concentreren op je ademhaling of een korte meditatie vooraf.
7 Benodigdheden
Morning Pages kun je overal schrijven. Je hebt alleen pen en papier nodig. Een rustige omgeving is wel prettig.
Voor Writes heb je nodig: blanco papier, een kaarsje en (barok)muziek, die een vertragend effect bewerkstelligt.
8 Thema’s
Morning Pages begin je meestal met de gedachte: Waar zal ik eens over schrijven? Die vraag komt onwillekeurig steeds terug. Zeker als je al een aantal weken bezig bent, kan die vraag je tegen gaan staan. Je merkt wellicht dat je minder zin krijgt. Drie A4tjes lijken steeds langer. Soms eindig je al na twee pagina’s. En dat voelt dan al snel of je faalt.
Writes begin je ergens in het midden. Waar denk ik nu aan? Wat hoor ik vanuit mijn binnenste opkomen? Die input is oneindig, omdat het leven stof tot nadenken blijft bieden.
Vanzelfsprekend zul je soms merken dat er een aantal terugkerende thema’s zijn, maar ook dat je een onderwerp achter je kunt laten, omdat je het van allerlei kanten hebt kunnen bekijken, het hebt kunnen doorgronden en er voor dat moment voldoende mee bezig bent geweest. Dat kan een enorm gevoel van opluchting geven.
Heb je eenmaal een routine, dan kun je ook werken aan gerichte Writes over een thema.
Je zult bovendien merken dat je het rustige en vredige gevoel kunt oproepen door ’s avonds aan je Write, die je ’s ochtends schreef, terug te denken. Je kunt ook weer even de muziek opzetten en die rust opzoeken.
9 Dagboek versus zelfhulpboek
Morning Pages liggen dicht tegen dagboekschrijven aan. Vanuit de beginvraag: waar zal ik eens over schrijven (zie 8), kom je als vanzelf vaak uit op het noteren van wat je gisteren hebt gedaan of wat er is voorgevallen. Omdat je zo snel mogelijk doorschrijft, ben je geneigd tot het geven van beschrijvingen en geef je jezelf nauwelijks ruimte voor gevoelens. Je kunt er immers niet lang bij stilstaan.
Writes zijn anders dan dagboekschrijven, omdat je uitgaat van je gedachten op het moment van schrijven zelf. Je kunt natuurlijk in je geest nog wel bezig zijn met gisteren of met wat je vandaag gaat doen, maar er gebeurt nog iets.
In de eerste plaats ga je vertragen, waardoor een Write je stimuleert om ook naar je gevoelens te luisteren, zodra je je over geeft aan gedachten over iets of iemand. In de tweede plaats helpt de reflectieve vraag je om een woord nader te onderzoeken. Zo schrijf je met Writes als het ware je eigen zelfhulpboek.
Wat zijn jouw ervaringen? En met welke schrijfmethode werk jij het liefst?
=============================================================
Ik onderzoek manieren om zelfkennis al schrijvend en met zo’n groot mogelijk effect op te doen. Dat onderzoek vordert, hoewel langzaam, en uit alle losse notities rolt, als het goed is, een boek. Nieuws over dat onderzoek blijf ik plaatsen op Linkedin en op mijn deze site: www.karienvissers.nl