Ben jij het soms ook zo spuugzat, online ondernemen? Al die mails die je bestoken. Al die beloftes die je voorgespiegeld krijgt. Komen ze jou ook zo de keel uit? Het klinkt allemaal zo simpel, maar ondernemen is gewoon keihard werken.

Zelfstudie is een must, volgens mij. Maar weet je wat ik soms heb? Ik word moe van mezelf. Altijd maar meer willen leren. Hoe meer je weet, hoe meer je erachter komt, dat je nog maar heel weinig weet.

Want weet je wat het is? Er zit ook een kern van waarheid in jezelf. Als je daar nu eens meer naar ging luisteren dan naar al die goedbedoelde adviezen die  je 24 uur per dag bestoken.

Luisteren naar jezelf

Wat zegt je innerlijk zelf?

Over de richting die je met je bedrijf wilt gaan.

Over de mensen die je graag wilt ontmoeten en met wie je een eindje wilt oplopen.

Over de mensen die je de hand kunt reiken door wat jij te bieden hebt.

Wat heb je nodig om te luisteren naar jezelf?

1 Stilte.

Begin de dag in stilte. Lees een tekst van zuivere woorden.
Maak een wandeling.
Mediteer.

2 Let bewust op je ademhaling.

Veel mensen ademen oppervlakkig en gejaagd. Door dieper adem te halen, vanuit je buik, ervaar je meer rust.

3 Focus op wat je in je lijf voelt.

We zitten vaak veel te veel in ons hoofd. Maar wat vertelt je lijf je? Zit er ergens iets te knellen? Vraagt er iets om aandacht?  Waar is ruimte en waar niet?

Vinden wat je nodig hebt

Als je zo je aan je dag begint, maak je het leven voor jezelf makkelijker. Je bent beter in staat om je te concentreren. Je laat je minder snel afleiden.

Je blijft meer bij jezelf. Je neemt meer op. Je vindt juist die dingen die je nodig hebt of waar je vragen over hebt. Want je staat een soort van leiding (noem het spiritueel, universeel, goddelijk, wat je wilt) toe.

Je laat je leiden. Niet langer door de waan van de dag, door informatiestromen, maar door wat aansluit op jouw innerlijke zelf. Je vindt het gewoon. Doordat je er meer oog voor krijgt en er meer voor open staat.

Je ontdekt dat je een keus hebt.

1 Je kunt het je allemaal lekker laten aanleunen, al die informatie die de hele dag in je mailbox valt. Je leest het en vergeet het direct weer. Je neemt je voor om het te lezen en het komt er niet van. OF:

2 Je gaat er nu echt iets mee DOEN. Je trekt er een dag of een halve dag voor uit. Per week. Per maand. Maar je gaat je voorbereiden op de toekomst van je bedrijf.

Ik ontdekte het de afgelopen weken ook weer. Kwam pareltjes over copywriting tegen. Zoals deze vraag die je in je achterhoofd kunt houden als je copy schrijft:

“What’s happening in your life that brought you to my website?”
Joanna Wiebe, Copyhackers

Je hebt een keus: passief meedeinen op informatiestromen of actief bouwen aan je onderneming. Er zijn mensen online die jij kunt helpen!

Het hoeft niet in zevenmijlslaarzen. Met kleine, frequente stappen gaat het beter.

Begin.

Ga voor de lange termijn.

Houd vol.