Je piekert. Loopt te malen. Ligt wakker. Soms denk je: misschien moet ik het allemaal eens opschrijven. Zo’n zelfonderzoek levert misschien wel wat op.

Waarom dat een goed idee is, wordt bevestigd door talloze persoonlijke ervaringen én wetenschappelijk onderzoek.

Waarom is schrijven belangrijk?

Deze week sprak ik iemand, die een heel moeilijke tijd had doorgemaakt. Die tijd lag al even achter haar, maar het schrift waar ze toen in schreef, had ze nog steeds. Ze liet het me zien.

Ze had door al haar zelfonderzoek zichzelf teruggevonden.

“Ik was mezelf helemaal kwijt, omdat ik me altijd maar aan iedereen aanpaste”, zei ze.

“Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan schrijven?” vroeg ik.

“Ik ben gewoon vanuit mezelf begonnen”, zei ze.

3 overwegingen

Waarom kan schrijven juist in deze tijd zo belangrijk zijn? Hier een aantal argumenten, al noem ik ze liever overwegingen.

#1 Uit de drukte van je hoofd

Schrijven is alle drukte in je hoofd even op een flinke afstand zetten. Je wordt voortdurend belaagd door prikkels en indrukken. Door berichten op je mobiele telefoon. In je mailbox.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om meer rust te krijgen. Je kunt tegen iemand aan gaan praten. Maar die ander komt er tussendoor, begint over zichzelf te vertellen of heeft al snel een oordeel of advies.

Je kunt ook gaan wandelen. Dat maakt je misschien wel rustiger, maar gedachten keren al snel weer in cirkelredeneringen terug.

Het werkt vaak sterker om alles wat je bezighoudt houvast te geven op papier. Je gedachten krijgen vorm. Ze staan er. Je bent er vanaf. Kunt er onbevangener naar kijken.

#2 Je beter voelen

Schrijven is een goed instrument om je beter te voelen. Heb je een tijd regelmatig geschreven en doe je het vervolgens niet meer? Dan kun je het verschil vaak goed voelen.

Je hoofd raakt weer voller en voller. Misschien heb je het niet eens in de gaten. Je loopt met een onbestemd gevoel rond. Tot je je ineens weer herinnert: o ja, ik zal weer eens gaan schrijven!

Weer even de balans terugvinden tussen wat er vanuit de wereld allemaal op je af komt. Onderzoeken wat dat innerlijk met je doet.

Soms ook gewoon vast willen leggen, vooral als er veel tegelijkertijd in je leven gebeurt. Om nog eens na te kunnen lezen later. En er dan bij stil te kunnen staan. Hoe kijk je op de gebeurtenissen terug? Wat heb je ervan geleerd?

Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat je van schrijven gezonder wordt.*

#3 Persoonlijke ontwikkeling

Schrijven draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Het kan een goede gewoonte worden, die je helpt om aandacht te hebben voor jezelf. Je behoefte aan rust. Aan diepgang. Aan zingeving wellicht.

Het is een manier om aan zelfonderzoek te doen. Je goede en minder goede kanten te onderzoeken. Schrijvend ontdekken waar je heen wilt gaan.

Wie je wilt zijn.

Je rekent af met oude overtuigingen. Komt op nieuwe ideeën. Gaat meer durven. Meer ECHT leven.

Nieuwe studie over schrijven

*Dan nog iets over wetenschappelijk onderzoek. Er zijn al veel resultaten beschikbaar over de effectiviteit van het schrijven, bijvoorbeeld over het omgaan met emoties.

Zelfs is aangetoond dat schrijven over je gevoelens effect heeft op het immuunsysteem door het baanbrekende werk van James Pennebaker. Maar dat doet het niet levenslang.

Een nieuwe studie in Nieuw-Zeeland heeft aangetoond dat schrijven over wat je voelt de wondgenezing kan versnellen. Het is de 1e studie die aantoont dat expressief schrijven na het ontstaan van een wond, bijvoorbeeld door een operatie, de wondgenezing kan helpen. En dat effect is hetzelfde als wanneer je vóór de operatie zou schrijven.

Een belangrijke bevinding, want een wond ontstaat niet altijd gepland. “The effect is “short-lived, but powerful””, aldus Kavita Vedhara van de Universiteit van Nottingham.

Het mechanisme achter dit opmerkelijke resultaat is nog niet bekend.

Zelf ben ik ook benieuwd naar vervolgonderzoek over welke schrijfmethode het meeste effect heeft en of korte periodes al effectief zijn of dat een levenslange schrijfroutine beter is.

Zelfonderzoek

Denk eens na over deze overwegingen.

Schrijven om te ontsnappen aan de drukte in de wereld en in je hoofd.

Als een manier om je beter te voelen.

Als zelfonderzoek. Misschien is dat wel het meest cruciale argument waarom schrijven belangrijk is.

Laat dit alles eens rustig op je inwerken.

Misschien is de gedachte bij jou langsgekomen: ik zou eens moeten gaan schrijven.

Luister naar die gedachte…

 

Misschien vind je dit ook interessant:

Hoe je meer rust in je hoofd krijgt

Want wat is het toch druk in onze hoofden…

Een stadbewoner in de jaren ’70 van de vorige eeuw had gemiddeld 50.000 gedachten per dag. Nu ligt dat op 180.000 gedachten. Aldus onderzoek van de Stanford University.

“Slow thought down to the speed of a pen”; een interview
Hoe je leert om je gedachten al schrijvend te vertragen

 

Neem een kijkje op beyondwriting.nl. Hier vind je mijn online programma: Haal KRACHT uit je tekst.

Hierin leer je een schrijfbeoefening om naar je gedachten te luisteren, te vertragen en al schrijvend meer rust en diepgang te gaan ervaren. Ook heel effectief als je vaak last hebt van je innerlijke criticus.