“Writing is agony.” Een kwelling. Voor ons allemaal. We worden vanaf het begin beoordeeld. Onze gedachten worden neergesabeld.

Dat zegt Anne Bright in een interview met Jane Freedman, tijdens haar Online Summit The Inner Yes.

Anne is directeur van het Proprioceptive Writing Center in New York. Hierin werkt ze al 20 jaar nauw samen met de oprichtster Linda Trichter Metcalf. Linda creëerde de Proprioceptive Writing (PW) Method in 1976.*

Een verslag

Hoe ontdekte je PW?

Anne Bright: “Ik ontdekte de methode in een periode waarin ik compleet vast zat. Ik werkte als schrijver, maar kampte met een enorm writer’s block.

Ik dacht dat ik zou leren schrijven, maar wat ik ontdekte, was: Dit is een manier van leven.”

Wat is PW?

“De Proprioceptive Writing Method is een tool om te denken en om afstand te nemen van onze gedachten.

Linda’s aanbeveling als je begint: schrijf gedurende 3 maanden, 5 sessies per week.

Er zitten een soort rituele elementen in, allemaal bedoeld om je te ondersteunen en een veilige plek te creëren, zoals brandende kaarsen en barokmuziek. Dat helpt om je aandacht te focussen en te vertragen.

Na de schrijfsessie beantwoord je 4 reflectieve vragen. En je leest the Write hardop voor, alleen of in de groep. Zo zet je de geschreven stem weer om in geluid. Dan komt de emotie of het inzicht ook vaak.

Dat alles maakt de schrijfmethode een meditatieve, reflecterende methode. Het gaat er – in tegenstelling tot free writing of ochtendpagina’s – niet om om zo snel mogelijk te schrijven en je hand steeds op het papier te houden. Waar het vooral om gaat, is om te vertragen.

Het is geen schrijven, maar luisteren en je gedachten ontvangen.”

Vertragen

“Slow thought down to the speed of a pen. That is so important of this practice.”

Is het geschikt voor iedereen?

“Ja, van studenten, mensen die willen schrijven tot en met therapeuten. Ik wilde een goede moeder zijn, een goede echtgenote, een goede werknemer, een goede schrijver, maar vooral wilde ik een betekenisvol leven leiden. PW heeft mijn leven totaal veranderd.”

Wat beveel je mensen aan die ermee willen beginnen?

“Lees het boek Writing the Mind Alive; The Proprioceptive Method for Finding Your Authentic Voice. En lees het langzaam. Je kunt daarna individueel beginnen met de schrijfbeoefening. Of in een groep, die wordt begeleid.

Zelf had ik echt een leraar nodig. Ik had Linda absoluut nodig om al mijn verschillende stemmen te leren onderscheiden. Omdat het me alleen niet lukte.”

“I wrote myself to a black hole.”

Dit lijkt therapie…

“Het kan therapeutisch werken. Er komen veel therapeuten, die het gebruiken in hun praktijk. De hele wereld opent zich voor je. Je krijgt meer vaardigheid in empathie. Het kalmeert je zenuwstelsel. Er zijn heel veel voordelen, die mensen noemen en ervaren.

Elke Write is wat het is. Er is niets wat je moet veranderen. Er is geen doel. Word nieuwsgierig en verwonder je.”

———————————————————————————————————————–

* In 1996 richtten Linda en haar echtgenoot Tobin Simon het PW Center op New York City. Daar begonnen ze les te geven in PW en online, zowel privé als in kleine groepen. In 2002 kwam hun boek uit. Het boek is niet vertaald, maar wel nog steeds verkrijgbaar.

PS Sinds 3 januari 2017 werk ik met PW, 3 à 5 schrijfsessies per week.

Een paar effecten die ik constateer:

  • beter kunnen kiezen wat ik wel/niet doe
  • beter weten of iets klopt (of dat ik ervan in de war raak)
  • ik slaap beter, droom meer en kan die dromen beter onthouden
  • ik ben een paar kilo afgevallen en mijn gewicht blijft stabiel

Omdat ik zo enthousiast ben over de methode begon ik in 2017 met pilotworkshops, waaronder 1 tijdens tekstPRETwerken. Ook ontwikkelde ik een e-learning cursus, gebaseerd op proprioceptive writing.

Lees ook:

Hoe je tot jezelf komt

Hoe je vertraagt en waarom dat heilzaam is voor tekstschrijver, dokters en moeders