Met schele ogen. Zo kun je soms een blog lezen. Als jij toch eens zo zulke uitmuntende schrijfvaardigheden zou hebben. Daar zou je heel wat voor over hebben.

Herken je dat gevoel?

Wil je wel gaan bloggen, maar stel je het steeds uit?

Het kan ook op een meer ontspannen manier.

Schrijf jezelf los

Ik begrijp je goed, hoor.

Bloggen heb ik jaren voor me uitgeschoven. Waar zou ik over moeten bloggen? Wat heb ik toe te voegen? Maar ik begon er toch aan. En omdat schrijven nu eenmaal de kern van mijn bedrijf is, blijkt dat ik er veel in kwijt kan. Bloggen verdiept mijn schrijfvaardigheden, scherpt mijn geest en brengt elke week een creatieve stroom op gang.

Natuurlijk, we moeten allemaal eerst een drempel over. Je moet je eerst even ‘losschrijven’.

5 tips voor het verbeteren van schrijfvaardigheden

Een opsomming van punten die ik zelf in de loop van de tijd ben gaan gebruiken en waarvan ik hoop dat jij er ook houvast aan hebt:

1 Trek je niets meer aan van hoe anderen het doen, dat schrijven voor internet. Je hebt er kennis van genomen. Je ziet dat het prima werkt voor hen. Dat kan het voor jou dus ook gaan doen.

2 Stel jezelf de vraag: wat betekent schrijven voor jou? Begin je er liever niet aan? Ben je blij als het af is? (Een reden om je des te sneller aan het schrijven te zetten.) Is het pure noodzaak, omdat je ondernemer bent of als zzp’er immers alles zelf moet doen? Er moet nu eenmaal voortdurend geschreven worden. Is het niet op je website, dan op sociale media.

Voor mij is schrijven bijna zo natuurlijk als ademhalen, maar het gaat ook om creativiteit, met woorden kunnen werken, een structuur kunnen opbouwen waarin deze het beste tot hun recht komen. Maar ook voor mij betekent het nog altijd hard werken.

3 Sla jezelf niet direct om de oren met ‘het zal wel niets worden’. Geef jezelf de kans om in de stemming te komen. Het hoeft niet meteen perfect. Je krijgt nog volop kans om te redigeren.

4 Maak een beginnetje. Schrijf een uur of 2. Stop dan. Ga de volgende dag verder.
Deze tip pas ik vaak toe als ik tegen een deadline aan zit. Het werkt heel ontspannend op je geest. Je schrijft een beetje spelenderwijs, gewoon dat er alvast iets staat en de rest komt morgen wel. Soms werkt het ook goed om eerst met pen en papier te werken. Je brein werkt anders met een pen in je hand dan dat je vingers een toetsenbord onder zich voelen.

5 Geef er je eigen draai aan met jouw eigen stem. Je kunt veel leren van anderen, maar je zult er je eigen draai aan moeten geven. Je mág er je eigen draai aan geven. Het is goed als het voor jou goed is. Laat je stem klinken in je webtekst, in je blog, in welke tekstvorm je ook kiest. Je meest menselijke stem. (Laat dat professionele toontje varen. We geloven je pas als je een van ons bent.)

Uit de losse pols

Je kunt niet om schrijven heen.

Het vermogen om op schrift iets effectief over te brengen is een basale vaardigheid des levens.
Lindsay Camp, Verleid met woorden

Er zal iets in dat Worddocument en op je website moeten komen.

Denk als een copywriter. Ook al ben je geen copywriter.

Denk gewoon logisch na over waar jouw bezoeker behoefte aan zou kunnen hebben. Iets waar jij hem heel graag mee wilt helpen (niet iets wat je aan hem wilt verkopen).

Ga zitten en schrijf daarover.

Blijf zitten totdat er iets staat.

Herlees en redigeer de volgende dag.

Glimlach tijdens het schrijven.

Kom eens wat dichterbij.

Toon je menselijkheid.

Ontspan.

PS Wat wil jij graag verbeteren aan je schrijfvaardigheden?

Wil je losser leren schrijven?

Boekentip: Julia Cameron, The Artist’s Way
Een schrijfmethode om creatiever te worden.