Eenvoudige lessen zijn vaak het moeilijkste te leren. Een tip kan zo voor de hand liggend zijn. Maar ineens kreeg ik een dieper inzicht over copywriting ofwel effectief schrijven.

Drukke hond

Eerst een verhaal.

Al jaren spreek ik liever buiten de deur af dan bij mij op kantoor. Terwijl ik een prachtige werkplek heb in de aanbouw achter ons huis. De reden? Onze drukke, overenthousiaste hond.

Hij blaft, hij duwt tegen ellebogen en hij vraagt continu de aandacht van mijn bezoek. Krijgt hij die niet dan blijft ie blaffen.

We namen hem in huis toen hij 1,5 jaar was. Zijn baasjes wilden van hem af, want ze vonden hem zo druk. Ik heb 3 jaar  met hem getraind op 3 verschillende hondenscholen. Het lukte om hem te leren zich beter te gedragen en niet meer uit te vallen naar honden die we buiten tegenkwamen. Maar zijn overdreven reactie op bezoek dat komt en vooral dat gaat, bleef een probleem. O ja, hij is inmiddels 12 jaar.

Roedelleider

Nu ging ik vorige week bij een vriendin op bezoek, die sinds kort een 2e hond heeft. De 1e perfect en gedwee. De nieuwe hond onstuimig. Al snel vlogen ze elkaar aan, tot bloedens toe. Vriendin in de stress en bijna dagelijks aan de telefoon met de hondentherapeut. Die vertelde haar dat ze haar eigen gedrag moet veranderen. Ze moet roedelleider worden.

Ik kreeg van mijn vriendin de instructie om heel rustig binnen te komen. Ze was zenuwachtig, maar het ging allemaal goed. We praatten heel veel over de honden. Ze gaf me het boek van de Mexicaans Amerikaanse hondenfluisteraar Cesar Millan en ik las het door terwijl zij de groenten sneed voor het avondeten.

Eén zin sprong er voor mij uit.

Je moet je bezoek bij binnenkomst de volgende instructie geven: niet aankijken, niet praten en niet aanhalen.

Ik dacht eerst: dat advies ken ik. Negeren. Dat heb ik al zo vaak gehoord. Dat roep ik ook altijd naar mijn bezoek.

Maar dit waren specifiekere woorden. Cesar omschrijft hoe je dat negeren moet doen. Door de hond niet aan te kijken, er niet tegen te praten en hem niet aan te halen. Al die zaken zijn gewoon verboden. Dát is negeren.

Andere aanpak

De volgende dag kreeg ik bezoek, want het was mijn verjaardag. Ik dacht aan de woorden van Cesar en wilde het onmiddellijk op zijn manier gaan proberen. Ik begreep dat ik vooral zelf kalm moest zijn.

Het was spannend, want in het verleden was het vaak een enorm gedoe geweest en moest ik mijn hond in zijn bench opsluiten, waar hij vervolgens bijna continu zat te blaffen.

Wat er nu gebeurde, was dit:

Ik vertelde mijn vriendinnen bij de voordeur dat ik met een nieuwe aanpak bezig was waar ik hun hulp bij nodig had. Je mag de hond niet aankijken, er niet tegen praten en hem niet aanhalen.

Ze begrepen het. En dat niet alleen: ze deden het ook. Ze gingen zitten en de hond ging met een diepe zucht onder de tafel liggen. Het bijzondere was dat ze de woorden gingen herhalen.
“Ik mag hem niet aanhalen, he?”

Het was een prachtig verjaardagscadeau. Ineens had ik een rustige hond!

Wat heeft hondentraining met effectief schrijven te maken?

Nu over naar copywriting ofwel effectief schrijven.

De nieuwe aanpak van mijn hond leverde me niet alleen een rustige hond op, maar ook een dieper inzicht op over copywriting:

Hoe specifieker je schrijft, hoe beter mensen begrijpen wat je bedoelt. En dat niet alleen: ze gaan doen wat je ze vertelt.  

Net als het negeer-advies kende ik deze copywritingtip al heel lang, maar nu dringt hij ineens veel dieper tot me door. Het is net of ik het nu ineens echt snap. En dat maakt dat ik niet meer denk: ja, dat weet ik wel. Ik ga het nu gewoon nog beter toepassen.

Ik zal het je nog wat beter uit proberen te leggen.

Je schrijft op je website iets als:
“Ben je op zoek naar meer creativiteit in je leven? Dan ben je hier op het juiste adres.”

Wat bedoel je met het juiste adres?
Ik bied creatieve workshops aan.
Ja, en?
Ik leer mensen beeldhouwen.
Ja, en?
Beeldhouwen helpt je om meer bij je gevoel te komen.
Ja, en?
Je krijgt meer rust in je hoofd.
Ja, en?
Je wordt gelukkiger en het leven wordt makkelijker. Je ervaart meer schoonheid en leert die ontdekken door het bezig zijn met je handen en zelf iets moois te maken.
Aha!

Precies kan preciezer

Zit jij te schrijven? Probeer dan de woorden die je gebruikt specifieker te maken. Stel je voor dat iemand bij elk woord aan je vraagt: Ja, en?

Niet om vervelend te doen, maar om je te helpen precies te omschrijven wat je bedoelt.

Alleen zo kun je bij het juiste woord komen.

Alleen zo begint er iets te trillen.

Alleen zo zal de bezoeker de belofte gaan begrijpen.

De betekenis.

Dat brengt hem tot dieper inzicht.

En dan gebeurt er iets magisch.

Hij gaat er ook nog iets mee doen.