Onrust in je lijf. Over elkaar heen buitelende gedachten. FOM. De angst om iets te missen. En persoonlijke groei nul.

Blijf je in die toestand? Hoe kom je eindelijk eens tot jezelf?

Wat heb je al niet gedaan om meer rust in je hoofd te krijgen?

Rust is een schaars goed tegenwoordig.

Je bent naar de yogales gehold.

Je kent de tekst van het meditatiebandje uit je hoofd.

Je kan de bodyscan uit de cursus mindfulness dromen.

Tevergeefs. De drukte in je hoofd gaat maar door.

Het is ook niet het goede moment. Het is nu te hectisch in je leven. Zodra je je ogen opendoet, springt je to-do-lijst aan. Een lijst waarvan je dan al weet dat hij deze dag niet haalbaar is.

Je hebt wel een vaag vermoeden dat het anders kan. Als je wel naar yogales zou gaan. Als je…

Zo herkenbaar.

Persoonlijke groei

Wat ik zelf merkte, is dat ik me elke keer, door kleine dingen, uit balans liet brengen. Dat ik me te vaak liet afleiden of de dingen deed, omdat ik dacht dat dat zo hoorde of omdat anderen het zeiden. Soms zelfs onbewust. Soms hoorde ik mezelf dezelfde zinnen zeggen.

Ik wist dat schrijven voor mij al mijn hele leven een heel nuttig middel was. In ieder geval om mijn hoofd leger te maken. Meer helderheid te krijgen. Ik pakte het dagboekschrijven soms weer op, op zondagochtend. Ik deed weer een periode ochtendpagina’s, de methode van Julia Cameron.

En elke keer kwam dezelfde vraag terug: wat wil ik nu eigenlijk precies?

Wat begon als een onderzoek naar free writing methoden en die combineren met copywriting is steeds veelomvattender geworden.

Wat ik eigenlijk wil, is meer rust. Wat ik eigenlijk wil, is mezelf helpen om me niet elke keer uit balans te laten brengen. Om op koers te blijven. Om een eenmaal begonnen project af te kunnen maken. En daarmee ook anderen te helpen.

Wat ik zinvol vind, is op zijn tijd werken aan persoonlijke groei. Ik merkte dat ik een beetje klaar was met de ochtendpagina’s van Julia. Ik wilde iets wat dieper gaat. Wat meer reflectie geeft.

Proprioceptive writing

Eind 2016 leerde ik een Amerikaanse schrijfmethode kennen, ontwikkeld in 1976 (!), die hier nog onbekend is. Het boek is niet vertaald en de titel is Writing the mind alive; The proprioceptive methode for finding your authentic voice, geschreven door Linda Trichter Metcalf en Tobin Simon, Ballantine Books, New York, 2002.

Ik las het in de kerstvakantie van 2016. Begin een eigen schrijfroutine, raadt Linda aan. Schrijf minstens 5 dagen in de week, gedurende 3 maanden.

Ik was sceptisch, maar ook heel nieuwsgierig, na alle verhalen in het boek. Over wat mensen zich herinnerden, kwesties waar ze nooit meer aan dachten, maar die toch nog een rol bleken te spelen in hun leven. Over het krijgen van ideeën en het vinden van een vorm voor een boek.

Mijn challenge

Op 3 januari 2017 startte ik mijn challenge: schrijven volgens deze Amerikaanse schrijfmethode. Ik ben nu ruim 60 dagen verder. Ik heb meer dan 60 ‘Writes’, bijna 200 aan één zijde volgeschreven pagina’s.

Je schrijft gedurende 25 minuten en dan heb je een ‘Write’, zoals Linda dat noemt. Een ‘Write’ is niet goed of fout, het is gewoon wat het is.

Wat leveren ‘Writes’, luisteren naar je gedachten, maar in feite doelloos schrijven, op?

Om te beginnen moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik altijd veel heb gedaan en veel doe op het gebied van persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ik heb al enkele jaren een ochtendritueel, dat bestaat uit ademhalingsoefeningen (5 minuten) en meditatie (10 à 15 minuten). Daar heb ik sinds januari een schrijfsessie van 25 minuten aan toegevoegd, volgens Linda’s methode. Dat alles vóór 8.00 uur, want dan moet de hond uitgelaten worden.

De schrijfmethode is vooral fijn door de reflecterende elementen. Het gaat niet om zo snel mogelijk opschrijven wat er in je opkomt, iets wat veel free writing methoden stimuleren, maar juist om het vertragen.

Een paar effecten die ik constateer:

  • meer focus
  • beter kunnen kiezen wat doe ik vandaag wel/niet
  • beter weten of iets klopt (of dat ik ervan in de war raak)
  • ik slaap beter, droom meer en kan die dromen beter onthouden.
  • ik ben een paar kilo afgevallen en mijn gewicht blijft stabiel.
  • Ik kan beslommeringen eerder achter me laten, terwijl ik er vroeger dagen door van slag kon zijn.

Verder heb ik een boek in eigen beheer uitgegeven, het levensverhaal van mijn moeder, dat al ruim 10 jaar in een la lag.

Ik heb het gevoel dat ik een manier, een methode heb gevonden, die me helpt om meer rust te ervaren. Om dichter bij mezelf te blijven. Een die een sterk, stimulerend effect op mijn leven heeft, niet alleen qua werk, maar ook op mij als persoon en hoe ik in het leven sta en wie ik wil zijn.

Dat is ook wat Linda Trichter Metcalf in haar boek schrijft: de methode kan een pad zijn om een betere schrijver te worden, een pad naar een beter emotioneel welbevinden of een pad om je meer verbonden te voelen met anderen, een spiritueel pad, het ervaren van meer zingeving. Zo ondersteunt het je bij wat je graag wilt doen en wie je wilt zijn.

Samen schrijven

Gaandeweg mijn sessies krijg ik steeds meer het verlangen om hiermee in een groep te werken en samen te schrijven met de methode van Linda. Als het schrijven op deze manier bij mij zoveel positiefs teweeg brengt, wil ik dat met anderen delen, voel ik.

Hoe vaker je het doet, hoe meer effect het heeft. Al zul je goede en minder goede dagen hebben, dat is met hardlopen ook zo. Maar op de een of andere manier werkt het door.

Ik ga door met mijn schrijfsessies in de ochtend*. Ik heb plannen voor (online) workshops en ik heb de eerste 3 (offline) inmiddels gegeven.

Hoe zit het met jou?

Waar verlang jij naar?

Naar rust?

Wacht je op het ‘juiste’ moment om eindelijk een diepe wens uit te voeren?

Blijf niet rondcirkelen tot je wens zo diep is weggestopt, dat je er bijna niet meer bij kunt komen.

Drijf niet te ver van jezelf af.

Luister naar je gedachten.

Schrijf ze op.

Vertraag.

Vind rust.

 

PS Spreekt dit je aan? Zou je meer willen weten over de methode of een keer een schrijfsessie willen ervaren?

Reageer door een reply op dit blog.

Wil je een keer met me sparren? Bel me: 06 288 11 950.

 

*Je kunt ook overdag of ’s avonds schrijven, als dat je beter schikt.