Terug op mijn blog. Schoorvoetend. Het kwam er niet van. Misschien door mijn schreeuwerige, innerlijke criticus. Of door de manier waarop ik er zelf tegenaan keek. Een paar weken geleden gebeurde er dit.

Oordeel uitstellen

Ik schreef samen met deelnemers aan de online cursus Meditatief schrijven een Write. Een Write is het resultaat van een meditatieve schrijfsessie. Iedere deelnemer had de online lessen doorgenomen.

De online cursus is gebaseerd op een schrijfmethode van Linda Trichter Metcalf. Ze schreef er een boek over: Writing the Mind Alive. Dat boek heb ik verwerkt tot een online cursus.

We schreven in een online sessie en lazen elkaar voor. Wat me opviel, is dit: Jij hoort iets anders dan de ander. Over andermans Write ben je veel milder dan over je eigen Write.

Innerlijke criticus

Over je eigen Write zeg je bijvoorbeeld: “Sorry hoor, volgens mij is het alleen maar onzin. Totaal onsamenhangend.”
Het lijkt erop of hier je innerlijke criticus aan het woord is. Want de ander, die ernaar luistert, zegt: “Ik vond het helemaal niet onsamenhangend.”

Waarom vellen we zo’n streng oordeel over onze eigen schrijfsels? In feite over onszelf? En waarom lukt het ons wel om met mildheid naar iemands anders tekst te luisteren?

Dat is precies waar het bij het schrijven én voorlezen van een Write over gaat: je stelt je oordeel uit.

Een van de deelnemers vertelde later: “Het samen voorlezen had voor mij echt meerwaarde. Dat gaf meer verdieping.”

Geestverruimend

Het is iets wat me is opgevallen tijdens het schrijven van Writes: je leert van meer kanten naar jezelf te kijken. Je krijgt een veel wijdere blik. Geestverruimend.

Je leert voorbij je overtuigingen te kijken. Je krijgt andere gedachten over jezelf. En meer zelfvertrouwen.

Writes, een schrijfroutine opbouwen, gaan dan ook eigenlijk helemaal niet over schrijven. Al kun je er wel beter in worden. Maar in wezen gaat het om iets voorbij het schrijven. Vandaar dat ik mijn leeromgevingwebsite Beyond Writing doopte.

Ik heb lang nagedacht over waarom ik zo gefascineerd ben door het schrijven voor jezelf, door het meditatieve en reflecterende schrijven. En het samen schrijven én voorlezen. Waarom ik zo graag een online cursus meditatief schrijven wilde ontwikkelen. En ook nog andere cursussen en workshops, offline.

Wat ik tot nu heb bedacht is: Het gaat om iets leren waar je je hele leven iets aan kunt hebben. Voorbij het bloggen. Bloggen, dat ging ik ineens minder doen. Het leek zo onecht. Maar het betekende niet dat ik minder ging schrijven. Of publiceren.

Je vindt me vaker op Linkedin. Dat de laatste maanden heel erg verandert. Daar vind ik meer verbinding. Daar publiceer ik micro-blogs. Zoiets als dit:

Begin van dit jaar startte ik een challenge: schrijven voor mezelf met de methode van Linda Trichter Metcalf. Die had ik kort ervoor ontdekt. De teller staat nu op 165. Dat betekent dat ik 165 ochtenden 2 ongelinieerde pagina’s heb geschreven. 165 x een Write, het resultaat van een meditatieve en reflecterende schrijfsessie.

Het betekent ook dat ik 200 dagen niet heb geschreven. Al is dat niet helemaal waar. Soms koos ik voor ochtendpagina’s. De Julia Cameron methode. Drie A4tjes. Als ik er meer behoefte aan had om gebeurtenissen vast te leggen.

Of deze:

AFGELOPEN JAAR

Afgelopen jaar vertelden veel mensen dingen aan me, die ze nog nooit tegen iemand hadden verteld. Soms schrijf ik erover, zeiden ze. Meestal zei ik er niets op. Of iets als: Dat maakt me altijd blij als ik hoor dat mensen dingen opschrijven.

AFGELOPEN JAAR

kwam ik veel mensen tegen die het over focus hadden. Dat ze daarnaar op zoek waren. Omdat er iets in hun leven, een ingrijpende verandering plaatsvond. Iets wat hen dwong om na te gaan denken over wat ze nu echt willen.

AFGELOPEN JAAR

moedigde ik mensen aan om dingen op te schrijven. Omdat ik ze zag worstelen met iets. Omdat er zoveel bewijs is dat dat je goed doet. Omdat de dingen dan op hun plek vallen.

Je laat je niet meer de les lezen door je innerlijke criticus.

Je vergroot de ruimte om en in je. In plaats van alles steeds maar vol te stouwen.

Je krijgt een beter richtinggevoel over wat je te doen staat.

Geef jezelf de simpele opdracht te schrijven.
Neem 10 tot 60 minuten per dag voor jezelf.
Kies een vorm van schrijven die bij je past.

Leer iets waar je je hele leven iets aan kunt hebben.
Wil je weten welke vormen er zijn? En een opdracht onderzoeken?

Bestel de gratis e-course: 5 manieren om meer rust in je hoofd te krijgen.
Je maakt kennis met 5 schrijfmethoden en leert de belangrijkste schrijfregel, die (bijna) alle schrijfleraren hun studenten voorhouden.