Wat is je grootste verlangen? Het is een grote vraag. Toch stel ik hem. Omdat daar het schrijven mee begint. Mee zou moeten beginnen. Probeer eens free writing.

Ik weet dat veel mensen ernaar verlangen te schrijven en dat het hen tegelijkertijd beklemt. Hoe zou het zijn als je een manier kende, die dat gevoel wegneemt?

Rollende woorden

De afgelopen tijd sprak ik veel ondernemers. Ik vroeg hen: Wat is je grootste verlangen? Daar hoefden ze geen van allen lang over na te denken. De woorden rolden als vanzelf uit hun mond.

Wat ze lastiger vinden, is om daar woorden voor te vinden. Ze hebben onnoemelijk veel ideeën, concepten, plannen. Ze willen uitreiken, verspreiden en delen. Ze zien in dat ze ‘opgehouden’ worden, omdat ze geen verhaal hebben. Maar op de een of andere manier krijgen ze dat niet rond.

Raad en daad

Ooit vertelde een collega me dat ze een schrijfbijbel had. Het boek The Artists Way van Julia Cameron. Dat is ook al jaren mijn schrijfbijbel. Regelmatig komt het boek weer op mijn pad. Zoals laatst, tijdens een workshop Creativiteit bij Tekstnet, mijn beroepsvereniging.

Wat doe je als je vast zit? vroeg de workshopleider Mark Vandael van het COCD, het Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken, aan ons. Dit waren de antwoorden:
– fietsen
– muziek opzetten
– free writing
– gluren bij de buren
– computerspelletje spelen

“Goed zo”, zei Mark. “Als je vast zit, ga iets anders doen. Dat werkt vervreemdend. En die vervreemding kun je forceren. Met divergentie-technieken. Je stapt er even uit, zoekt een linkje tussen waar je was, waar je even vandaan gaat en vervolgens stap je er weer in terug.”

De magie van free writing

Een van de technieken liet hij ons zelf ervaren. Free writing. Hij liet ons 10 minuten schrijven. Zoals Julia Cameron het ‘voorschrijft’. Gewoon over alles wat je invalt. Weet je niets, dan schrijf je: Ik weet niets.

Zo zaten 15 tekstschrijvers in een zaaltje in Utrecht te schrijven. Sommigen kenden de techniek nog niet. Wat een persoonlijke ontboezeming is het geworden, bekende de een. Een ander zei: Ik heb een idee voor mijn volgende blog gekregen. En weer een ander: Het had bijna iets magisch.

Onder onze vlotte persoonlijkheid bevindt zich een rustige plek die in verbinding staat met onze ademhaling, onze woorden… Deze plek is er omdat wij er zijn, hier op aarde. Ze is er gewoon. Wat vanuit deze plek wordt geschreven is het meest wezenlijke.
Natalie Goldberg

Laat je creativiteit stromen

Hoe heerlijk bevrijdend is het om los te gaan op papier.

Als reizen en niet weten waar je ’s avonds zult slapen. Als opruimen en nooit meer last hebben van stapels vakbladen, die je toch nooit meer gaat lezen.

Gewoon vrijuit je gedachten op papier smijten. Je creativiteit gaat vanzelf stromen.

Het lijkt of je 10 minuten ‘verkwanselt’. Maar daarna heb je zoveel ballast overboord gegooid.

Probeer het maar eens.