Ik heb het geluk gehad dat ik aan een retraite in Delhi kon deelnemen net vóór de coronacrisis. Daar zou ik normaal niet snel over geschreven hebben, maar dit is een uitzonderlijke tijd. Daarom ga ik er toch over schrijven. Ter inspiratie. Als hart onder de riem. Je kunt het lezen hoe jij wilt.

Retraite

Veel mensen zijn bang en maken zich zorgen. De wereld is in de greep van het coronavirus. Het leven speelt zich noodgedwongen binnenshuis af. En dat brengt opschudding teweeg. De een moet veel harder werken dan hij gewend was. Wie gewend was te leven vanuit altijd druk bezig zijn, ziet zijn agenda steeds leger worden. Ieder van ons ervaart de impact van indringende maatregelen, die talrijke vragen oproept.

Hoelang gaat dit duren? Het leven is opeens onoverzichtelijk, ongrijpbaar en onplanbaar geworden.

We kunnen hier enorm door van slag raken. Maar we kunnen ook proberen onze veerkracht te versterken. En het leven anders gaan bekijken. Je komt dan bijna als vanzelf op levensvragen uit, zoals: wie wil ik zijn of hoe wil ik leven? Welke levenshouding heb ik eigenlijk? Wat kun je doen om meer vanuit vertrouwen te leven?

Een retraite is (was, een maand geleden) bij uitstek een gelegenheid om dat soort vragen te onderzoeken en te doorvoelen. En dan vooral een retraite in India.

Ben je er ‘klaar’ voor?

Een retraite geeft je de tijd en de ruimte om stil te staan. Je terug te trekken. Pelgrim te zijn. Wat zal er zoal naar boven komen? Ga je jezelf tegenkomen? Hoe zul je het allemaal gaan ervaren? Het is dan ook geen lichtvaardig besluit om op retraite naar Delhi te gaan.

Op maandag 24 februari 2020 vertrok ik samen met een groep van 10 mensen en 1 begeleider uit Nederland naar Delhi. Op vliegveld Schiphol hebben we het erover dat we het besluit om naar Delhi te gaan lang voor ons uit hebben geschoven. Alsof je wacht op het moment dat je er klaar voor bent. Maar wanneer ben je er ‘klaar’ voor?

Ticket KLM

 

 

 

 

Ticket Amsterdam – Delhi

Wat gaat het brengen?

De afgelopen jaren, sinds 2012, heb ik vaker aan retraites meegedaan. Ik heb iets geleerd over hoe ik in contact kan komen met mijn innerlijke hart. Maar Delhi is een ander verhaal.

De reacties van mensen als ik erover vertel, zijn boeiend om te zien. De een vindt het stoer. De ander zegt er niet veel op. Weer een ander vraagt: wat denk je dat het je gaat brengen?

Eerlijk gezegd, ik heb geen idee…

Dit is deel 1 van een blogreeks over mijn retraite naar Delhi. Ik vertrok op maandag 24 februari 2020 en kwam op donderdag 5 maart 2020 terug.
Wil je dit blog volgen? Meld je aan via het inschrijfformulier.