Elke week heb ik er wel een keer last van. Dan speelt mijn stemmetje op. “Lukt het niet?” Afgelopen week vond ik een papier terug met mijn doelen voor 2015.

Niet alles lukte. Maar er is wel iets veranderd.

Ik ben blij dat ik het heb teruggevonden, nu we eind 2016 naderen.
Wat blijkt? Het gaat de goede kant op.

My personal why: vrijheid, lerend, schrijvend leven te leiden. Opdrachten van ander kaliber.

Er staan vooral levensdoelen op, dus ik ben er nog wel even zoet moe.

En dan staan de doelen die ik dit jaar had opgesteld er nog niet eens op. Want dit is wat ik een jaar geleden nog niet durfde:

1 presentaties geven

Mijn 1e presentatie gaf ik in september 2015, bij WBC Brabant. Mijn sparringmaatje Marloes Coppes had het me al een paar keer gezegd: Je moet workshops gaan geven. No way, dacht ik dan.

Hoe het precies gebeurde, weet ik niet, maar ik mailde op een dag het bestuur en die zeiden: Leuk. Kom een keer praten.

Er komt vast niemand, misschien 2 of 3 mensen, hield ik mezelf voor. Er kwamen 9 vrouwen, die enthousiast meededen met de korte free writing oefening.

Mijn coach Marloes Bouwmeester hielp me met de voorbereidingen en zei na afloop: Waarom geef je geen webinar volgend jaar, samen met mij?

Marloes heeft mij geholpen om in te zien dat ik me niet anders hoef te gedragen, maar juist meer uit te gaan van, zoals zij dat zo mooi zegt: natuurlijke voorsprong.

We planden het webinar in februari 2016. Ik vond het leuk! Het gaf me energie. En er gebeurde nog iets anders. Ik vroeg Linda van Erve een tekening te maken en zij maakte een illustratie over mijn toen nog prille aanpak: 2 pennen. De roze pen verbeeldt free writing en de blauwe pen copywriting.

Illustratie: Linda van Erve

Illustratie Linda van Erve
Bij elk webinar dat ik in de maanden erna organiseerde en door het beeld begon ik steeds meer te zien hoe ik deze 2 pennen in het schrijfproces zou kunnen combineren. Het geeft mensen die willen schrijven veel meer houvast.

Daar droeg ook de workshop die ik (ook in februari) bij Bewust Langstraat over free writing en copywriting aan bij. In juni gaf ik op uitnodiging ook nog een workshop Linkedin, waar ik ook heel veel van leerde.

Om de cirkel rond te maken gaf ik op 9 september bij Tekstnet een tai chi les tijdens het pauzeprogramma. Ik had weer verwacht dat er niet zoveel mensen zouden komen. Al snel stond er een groep van 25 tekstschrijvers om me heen.

Tekstnetwerken 2016 tai chi les

Tekstnetwerken 2016 tai chi les

2 kiezen voor mijn aanpak

Dankzij het geven van de presentaties en door het laten maken van een illustratie besefte ik dat er met de combinatie free writing en copywriting meer te doen viel. Er was meer uit te halen. En dat blijkt ook zo te zijn.

Door het werken met klanten, die ervoor open staan om met free writing te werken. En door het bestuderen van methodes van schrijfleraren als Peter Elbow en Julia Cameron. Zo kwam ik op het spoor van nog een ander belangrijk element: sharing. Het hardop voorlezen, samen. Dat heeft een bijna magisch effect.

Soms werk ik nog op de ‘oude’ manier. Via een briefing waarin ik heel veel vragen stel en vervolgens aan het schrijven ga. En ik werk met de ‘nieuwe’ manier: met startzinnen die ik aan dienstverlenende ondernemers geef. Met dat materiaal blijken we veel sneller tot de kern te komen, tot veel specifiekere woorden en ze durven veel meer van zichzelf te laten zien. Iets wat voor huidige en toekomstige websites m.i. steeds noodzakelijker wordt.

Zo is een combinatie ontstaan van free writing, copywriting en sharing, plus zoekwoordenonderzoek en seo, volgens de aanpak, die ik leer van Arjan Jonker en Roy Ishak.

Daarom kies ik steeds meer voor mijn aanpak, omdat ondernemers hiermee beter geholpen zijn.

3 mezelf meer ruimte geven

Meer ruimte betekent voor mij dat ik een ochtendritueel heb ontwikkeld, waarin ik mediteer. Zo begint mijn dag vanuit een innerlijke rust. En naar die rust keer ik ’s avonds ook weer zoveel mogelijk terug.

Meer ruimte betekent een waanzinnig plan bedenken en mezelf toestemming geven om te werken aan mijn eigen schrijfprojecten. Marcel van Driel inspireerde me tijdens Tekstnetwerken met zijn workshop: Waanzinnige plannen.

Meer ruimte betekent dat ik in de herfstvakantie een midweek in het huis van een vriendin, die op vakantie is, ga zitten schrijven.

Niet alleen door het voor jezelf op te schrijven, maar ook door je plannen te vertellen aan anderen verandert er ook iets. Zo ontstaan – in dialoog – verhalen.

De kracht van storytelling zit in veranderen en heel goed luisteren. Daarmee kun je een eigen nieuwe realiteit creëren. Leerde ik op 6 oktober 2016 tijdens een openbare les van Susanne Tesselaar naar aanleiding van haar nieuwe boek Storytelling Atlas.

Wat heb jij aan dit verhaal?

Je doelen opschrijven, het lijkt zo’n open deur. Waarom zou je dat doen? Je hebt ze toch in je hoofd. Het schrikt je misschien af als je ze zwart op wit ziet staan. Dan kunnen doelen er opeens zo fors en dreigend uitzien.

Maar er verandert er iets, door het opschrijven. Het is het niet de eerste keer dat ik dit ervaar. Het zet dingen in gang. Je werkt aan een persoonlijke ontwikkeling, die je zakelijke ontwikkeling ook een boost geeft.

Je rekt je lefgrenzen (term van Sigrid van Iersel) op.

Je wordt steeds meer een betere versie van jezelf.

 

PS Wil je een keer sparren? Bel me: 06 288 11 950 of stuur een mailtje: karien@visserstekst.nl.

 

Last van uitstelgedrag?
Boekrecept: Nooit af
Martijn Aslander en Erwin Witteveen