TekstnetwerkT, elke maand
netwerken met tekstschrijvers
Foto: Theo van Etten

Wat ik nog niet weet als ik naar India vertrek, is dat ik de laatste normale week meemaak. Een week waarin ik me probeer voor te bereiden op mijn retraite. Ik faciliteer op woensdagochtend TekstnetwerkT, een maandelijkse netwerkbijeenkomst voor tekstschrijvers in regio Midden-Brabant. Dat doe ik sinds een jaar of 2. We zitten gezellig bij café Flanders in Goirle aan de koffie.

Het onderwerp is tijd. Hoe krijg je grip op je tijd? Het klinkt ontzettend mallotig als ik dit nu opschrijf. Nu zo goed als bijna ieders agenda is leeg geveegd. Toen keken we naar tijd als iets waar we altijd te kort aan hebben.

Pittige voorbereiding retraite

De retraitebegeleider heeft mij een aantal vragen gemaild. Een ervan is: hoe kijk je naar het leven, vanuit tekort en beperking of vanuit overvloed? Ik vind het een pittige voorbereiding op de retraite. En probeer tijd te maken om hierover na te denken en er iets over op te schrijven.

Een laatste hug

Ik bezoek mijn tante van 88 voordat ik vertrek. Me niet realiserend dat dit onze laatste hug zal zijn. Momenteel houdt ze alle bezoek buiten de deur. Ze is bang, en voorzichtig. Het thuis zitten is zwaar voor haar. Ze ging zo graag koffie drinken en naar haar vaste bridgeclubs. Nu bel ik haar elke dag en ga af en toe voor haar raam staan zwaaien.

Wat ben ik blij dat ik tijd heb gemaakt voor haar. Ze leeft in een ander ritme. Op zijn tijd is het goed om dat ook te ervaren, dacht ik toen nog.

Voornemen

We hadden een goed gesprek samen. Over iets waar we het vaker over hebben. Dat ik me niet zo druk maak. Vroeger kon ik me overal druk over maken. Dat heb ik gelukkig minder. Ik neem me voor om daar nog verder aan te werken in Delhi.


Dit is deel 2 van een blogreeks over mijn retraite naar Delhi (24 februari tot 5 maart 2020).
Ik heb het geluk gehad dat ik aan een retraite in Delhi kon deelnemen net vóór de coronacrisis. Daar zou ik normaal niet snel over geschreven hebben, maar dit is een uitzonderlijke tijd. Daarom ga ik er toch over schrijven. Ter inspiratie. Als hart onder de riem. Je kunt het lezen hoe jij wilt.

Wil je dit blog volgen? Meld je aan via het inschrijfformulier.